21.03.2021г.

Коронавирусът донесе много промени за обществото, сред които и увеличаване броя на хората, работещи от вкъщи. През изминалата година се размиха представите ни за това, кое е обичайно и кое не. И така дистанционната работа стана от необичайна в общоприета. Почти всички държавни ведомства насърчиха електронната форма на комуникация с бизнеса и гражданите.

Вече втора година физическите лица имат възможност да се възползват от новата електронна услуга на НАП с автоматичен режим на попълване на годишната им данъчна декларация. Вече е възможно попълването и подаването да отнеме само няколко минути, седейки удобно у дома пред компютъра.

Ето и някои съвети при подготвяне на годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ:

Всичко се случва през електронния портал на НАП: За целта физическите лица трябва да разполагат с квалифицират електронен подпис (КЕП) или персонален идентификационен код (ПИК), издава се от НАП.

Всяко физическо лице, при зареждане на своята данъчна декларация, вече може да зареди чрез натискането на зелен бутон в горната лява част на декларацията и да провери дали са налице данни в системата на НАП по неговото ЕГН.

Когато са налице данни в НАП за дадено физическо лице, подадени от предприятия, платци на доходи или самоосигуряващи се лица, тогава тези данни могат да бъдат заредени автоматично в годишната декларация и съответните приложения: например физическо лице е придобило през годината само доходи от наем на недвижим имот от предприятие и в този случай данните могат да бъдат заредени автоматично, а лицето е необходимо само да ги провери и съответно потвърди или не.

Трябва да се отбележи, че независимо от облекчената възможност, отговорност за коректността на информация носи самото физическо лице. По тази причина пред лицето има три възможности след зареждане на данните: да потвърди, да отхвърли или да коригира.

Когато в НАП не са налице данни, които да бъдат автоматично заредени в декларацията, физическите лица трябва да попълнят съответните приложения сами: например при придобити доходи с произход чужбина.

втори пример: физическо лице е придобило през годината доходи по трудови правоотношения и доходи от наем на недвижим имот от друго физическо лице и в този случай данните няма да бъдат заредени автоматично за доходите от наем, а лицето е необходимо да ги попълни самостоятелно. Автоматично ще бъдат заредени само данните за доходите от трудови правоотношения.

Каква информация може да бъде заредена автоматично? Източникът на основната информация за придобитите доходи на физическите лица е налична от новите справки по чл. 73 от ЗДДФЛ, които предприятията и самоосигуряващите се лица, платци на доходи подават до 28 февруари след края на всяка календарна година. И доходите, подлежащи на деклариране са:

  • от трудови правоотношения – тук влизат и доходите от правоотношения, независимо от основанието им със собственици, съдружници, акционери с над 5% от капитала на АД.,
  • от друга стопанска дейност – доходи от упражняване на свободна професия, доходи от граждански или авторски договори, доходи от дейност на земеделски производител.
  • от наем,
  • от продажба на права на движимо и недвижимо имущество,
  • от други източници – получени обезщетения за пропуснати ползи, получени награди, лихви и др.

При попълване на Приложение № 5 за придобити доходи от продажба на права или имущество, информация ще се появи само, когато платците на тези доходи са предприятия или самоосигуряващи се лица. За физическите лица тези доходи могат да бъдат и необлагаеми доходи и те трябва да преценят дали да ги оставят в приложението или да ги премахнат. Придобитите доходи от прехвърляне на права или имущество, подлежащи на облагане, които не са заредени в помощната таблица следва да бъдат добавени самостоятелно.

Когато едно физическо лице е притежавало превозно средство по-малко от една година системата на НАП вече информира, че са налице данни за извършено прехвърляне на превозно средство. Възможно е това прехвърляне да е необлагаемо, ако превозното средство е получено по наследство например, тогава лицето прави избор и преценка дали този доход подрежи на деклариране и облагане.

Препоръчително е преди пристъпване към попълване на своята годишна данъчна декларация всяко физическо лице да направи справка в системата на НАП, чрез съответните справки относно размера на внесения авансов данък за доходите, при които е необходимо да се правят вноски през годината, информация за осигурителния доход на самоосигуряващите се лица.

Да не забравяме, че до 31.03.2021г. подалите годишна данъчна декларация по чл. 50 по електронен път имат право на 5% отстъпка, но до 500,00лв. от дължимия годишен данък при положение, че нямат подлежащи на принудително събиране публични задължения.

За всички останали данъчната кампания за деклариране на доходите, получени през 2020 г. приключва на 5 май заради Великденските празници тази година.